Crispy Cheddar Fish

crispy cheddar fish 2

Avui això va de Cheddar.

He descobert que, com passa amb el Roquefort, el Cheddar és originari de la vila de Cheddar, a Anglaterra. El nom ve de ceodor, que en anglès antic vol dir algo així com cavitat fosca i profunda (que ja em diràs, quin nom per posar al teu poble, no? “Tu on vius? Jo a cavitat fosca i profunda”. Mal rotllo). El tema és que a Cheddar hi ha unes coves com les que hi ha a Roquefort, on deixen madurar els formatges, i suposo que d’aquí ve el nom.

Aquest formatge es produeix des del s.XII (com a mínim), i sembla ser que els Romans van portar la recepta a Anglaterra des de França. D’Anglaterra va passar a Irlanda, Austràlia, Nova Zelanda, Estats Units i Canadà, i, de fet, pràcticament a tot el món. Actualment és el formatge més popular al Regne Unit, amb un 51% del mercat del formatge en aquest país (això vol dir que mengen MOLT de Cheddar), i es calcula que el seu consum anual per càpita a Estats Units és de 4,5 kg (que vol dir que cadascú menja 375 g de Cheddar al mes, o 12 g al dia).

cheddar cheese

I per què és taronja un producte fet amb llet de vaca (que, per anar bé, hauria de ser de color blanc)? Bé, d’entrada hem d’aclarir que, de fet, hi ha Cheddar de molts colors diferents. El més famós (possiblement perquè és el que més es diferencia de la resta de formatges) és el de color taronja, però n’hi ha de diverses tonalitats blanques-groguenques. Dit això, i després d’un extens treball d’investigació, he descobert que el color taronja del Cheddar és per l’addició d’un colorant (natural, però colorant igualment) anomenat annato, que s’obté d’un arbre tropical. Així que els que esteu en contra dels additius i aquestes coses, els que mengeu menjar bio-pijo, que sapigueu que el Cheddar taronja porta una bona dosi de colorant. Fins aquí tot queda clar, però, per quin motiu algú hauria de decidir pintar un formatge de color taronja?

Ara això és molt divertit. Es veu que antigament els formatges anglesos eren, en general, força més groguencs que els actuals, degut als beta-carotens que ingerien les vaques (quan corrien lliures i alegres pel camp i no menjaven pinso, vaja). Llavors, per allà al s.XVII, un pagès anglès molt llest va descobrir que podria fer més diners si separava la nata de la llet per vendre-la per fer-ne mantega. Però clar, llavors bona part del color se n’anava amb la nata, i el formatge, que el feia amb la llet desnatada que li quedava, li quedava molt més blanc. Per mantenir els clients londinencs contents (i enganyats, que suposo que devien ser com l’equivalent anglès dels pixapins), va decidir posar-hi una mica de colorant i arribar al groc-ataronjat a què estaven acostumats. A partir d’aquí, als molt burros els hi van colar que com més taronja era el formatge, de millor qualitat era, i apa, vinga a tirar-hi colorant! I els pagesos, vinga a vendre nata!

I per això el Cheddar és taronja, perquè és possiblement un dels primers fraus de la indústria alimentària. I serà un frau, però és boníssim.

One year ago on May the Cheese Be With You: Parmesan Potato Wedges

Other Cheddar recipes: BBQ Chicken Apple Quesadillas, Beef Enchiladas, Stovetop Macaroni and Cheese, Triple Cheese Quiche, Cheddar Cookies

Crispy Cheddar Fish

Prep time: about 45 min

Serves: 6

You will need:

  • 6 fish fillets (I used hake, but feel free to use any type of fish you like)
  • 200 g grated Cheddar cheese
  • about 6 tablespoons breadcrumbs
  • about 6 tablespoons mayonnaise
  • salt and pepper to taste
  • olive oil

First of all, place the fish fillets in an oven proof dish lightly coated with olive oil. If you like challenges, use a 4 servings oven proof dish when you’re cooking for 6, and spend 10 minutes playing tetris with your fish, as I obviously did. If not, just choose the correct size of dish (or send part of your family to the nearest McDonald’s).

crispy cheddar cheese prep 1

Now spread your mayo all over the surface of the fish. Don’t be lazy and make your own home-made mayonnaise, it’s much better and extremely easy to prepare:

(this is not me, she is on youtube, so don’t look at me like I was messing with copyright and these sort of things!)

Finally, sprinkle the cheese and the breadcrumbs on top, making sure it’s all well distributed.

crispy cheddar fish prep 2

crispy cheddar fish prep 3

crispy cheddar fish prep 4

Place in a preheated oven at 180ºC until the cheese-bread mixure is all crispyly golden brown and the fish is cooked to the point you like it (I’m not particularly fan of under-cooked fish, but most of you probably are, so adjust the cooking time to your needs).

crispy cheddar fish

And that’s it. Serve it with any side dish you like (I used steamed potatoes sauted with butter and some freshly chopped chives, and the combination was simply perfect).

butter chives potatoes

Enjoy!

Annie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s