Pecorino & Iberian ham rice

pecorino rice

El Pecorino és una família de formatges italians d’ovella. El nom ve de pecora que, lluny del que pugueu estar pensant, en italià vol dir ovella (podríem fer una disquisició de com una paraula innocent com ovella acaba tenint el significat que té en català, aquí hi ha algun passat etimològic xungo amb un pastor zoofílic pel mig, segur, però això no ens ocupa avui).

De pecorinos n’hi ha molts, però només quatre tenen DOP: pecorino romano, sardo, siciliano i toscano. El més conegut, que és el que faré servir avui, és el romano, que contra tot pronòstic es produeix principalment a Sardenya. Es veu que aquest formatge és un dels més antics d’Itàlia, que en menjaven habitualment els legionaris de l’Imperi Romà i que Plini el Vell (el que va anar a veure el Vesubi i s’hi va quedar) ja explica com es feia.

pecorino

Per si no n’heu tastat mai, té un gust fort amb un punt picant, semblant a un parmesà, per això moltes vegades s’utilitza per a pasta. Però a un italià no li digueu que un pecorino és un parmesà, perquè el vostre cap caurà rodolant carrer avall.

Pecorino & Iberian Ham Rice

 Servings: 4

Prep time: about 1h

You will need:

  • 1 medium-sized onion, minced
  • 1 green pepper, minced
  • 150g cured Iberian ham, diced (the quality of the recipe depends exclusively on the quality of your ham, so better buy the expensive one if you want to succeed)
  • 150g pecorino romano, grated (parmesan, if you want or don’t have pecorino around)
  • 320g rice
  • about 650ml chicken broth (you need twice the volume of rice in broth)
  • 1 bay leaf (optional)
  • olive oil

In a large pan with olive oil cook the onion and the green pepper over low heat, until nice and soft.

pecorino rice prep 1

Now add the bay leaf, the ham, the rice and half of the grated cheese, and stir for a couple of minutes.

pecorino rice prep 2

Finaly add the chicken broth and cook it in the oven at 180ºC for about 20 min. Sprinkle the remaining cheese on top, let it stand for a couple of minutes and serve.

pecorino rice prep 3

Enjoy!

pecorino rice 2

Annie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s