Crêpe Savoyarde

crepe savoyarde

El viatge virtual gastronòmic d’avui ens porta a la falda del Mont Blanc, a on segur que no hi fa la calor enganxosa horrible que fa ara mateix a Barcelona. No sé si recordareu que fa uns mesos us vaig parlar d’una crêpe que em vaig menjar en un viatge a França i que mai he oblidat. Doncs bé, després d’anys recordant aquella crêpe als meus somnis, l’altre dia em vaig decidir a tornar-la a fer. Tampoc podia ser tan complicat, només necessitava el formatge adequat: el reblochon.

Reblochon

Aquest formatge, que té una indicació geogràfica protegida des del 1958, va néixer al massís d’Aravis, a l’Alta Savoia.

alta savoia

Diu la llegenda que per allà el s.XVI els agricultors de la zona feien la primera munyida de la vaca al matí per donar-la al propietari i que a la nit, quan ningú mirava, en feien una altra per quedar-se-la ells (pot semblar una mica lleig això de robar la llet d’un altre, però estic segura que les condicions de vida dels agricultors eren molt més dures que les dels senyors propietaris, per tant no em sap greu que els hi prenguessin part de la llet). D’aquesta segona munyida en va sortir el terme reblocher, que vol dir agafar la mamella de la vaca per segona vegada (una mica literal, sí), i d’aquí en va sortir el reblochon.

I del reblochon en va sortir la meva crêpe. Anys després, va ser exactament com la recordava: cruixent per fora i màgicament bona per dins, amb la combinació perfecta de bacon, ceba caramel·litzada i reblochon fos.

Crêpe Savoyarde

Prep time: about 1,5 h

Servings: 2

You will need:

  • For the dough:
    • 1 egg
    • 65 g flour
    • 125 ml milk
    • a pinch of salt
    • 1 teaspoon butter
  • For the filling:
    • 2 medium-sized potatoes
    • 150 g bacon
    • 1 onion (if you’re a true caramelized onion lover, make it 2 or 3, depending on the size)
    • about 150 g reblochon
    • 1 tablespoon butter
    • a pinch of salt

Mix the ingredients for the crêpe dough in a bowl until the batter is nice and smooth. Cover it with plastic film and let it stand in the fridge for an hour.

Meanwhile, cook the bacon, and chop up and cook the onion over a very low flame until brown and soft. Wash and peal the potatoes, cut them into slices and put them in a pot with a pinch of salt. Cover them with water and let boil for 5 min.

When your dough has rested enough, choose the best frying pan you have (the size doesn’t matter, but it has to be really non-sticky or your crêpe will end being a scrambled-like thing) and put a teaspoon of butter in it. When melted, carefully pour the amount of dough necessary to cover all the pan with a very thin layer. We’re not making pancakes, we’re making crêpes, so when I say thin I mean really thin. Cook both sides and let them cool. The amount of crêpes depends on the size of your pan, but don’t worry, even if you make two big crêpes or a hundred little ones, when filled they’ll taste like heaven.

crepe savoyarde prep 1

Preheat your oven to 180ºC and get ready for the crêpe-assembling party. The optimal order is potato-onion-bacon-cheese-butter, which should be something like this:

crepe savoyarde prep 2

crepe savoyarde prep 3

crepe savoyarde prep 4

crepe savoyarde prep 5

crepe savoyarde prep 6

crepe savoyarde prep 7

Now carefully transfer your crêpe on a baking sheet lined with baking paper and bake until crunchy on the outside and your cheese is completely melted.

crepe savoyarde 2

Enjoy!

Annie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s