Aubergines au roquefort

aubergines au roquefort

Avui viatgem a França a recuperar un dels formatges més clàssics del món però que havíem tingut del tot abandonat en aquest blog: el Roquefort.

Roquefort

La llegenda explica que un bon dia un pastor es va trobar al mig d’una tempesta i es va refugiar en una cova a esperar que parés una mica. Es veu que li va agafar gana i per aquelles coses de la vida es va trobar amb un tros de formatge d’ovella florit que s’havia deixat unes setmanes abans. Enlloc de llençar-lo com hagués fet qualsevol persona normal, va decidir que tenia gana i que se’l menjava, i va resultar que era deliciós. No sé quan representa que aquest pastor va entrar en aquesta cova, però es veu que l’elaboració d’aquest tipus de formatge té més de 2000 anys d’antiguitat, que no és poc.

1280px-Brebis_lacaune

Aquest formatge, que té DOP des del 1925, pot madurar només a les coves Cambalou a Roquefort-sur-Soulzon (o Ròcafòrt en occità). La llet, que ha de ser d’ovelles de la raça Lacaune, una mena de superovella capaç d’aguantar les dures condicions climàtiques de la zona, que es veu que allà passen de molt de fred a molta calor i calen bèsties resistents, pot ser recollida només dels ramats dels departaments de Lozère, Aveyron, Tarn, Aude, Hérault i Gard. Que si el teu ramat no pastura per allà, encara que sigui pura raça, la teva llet no val un duro, vaja.

northeastfrance

La massa es posa en forma de bola i es deixa madurar uns 3 mesos mínim així a l’aire lliure en aquestes coves perquè entri en contacte amb el mestre formatger de la pel·lícula: el Penicillium roqueforti. Deixeu-vos de tonteries d’ovelles de raça i de pastures; aquí sense el nostre amic roqueforti no tenim res de res.

Tot això és molt bonic, però si mai aneu a una cova i trobeu un formatge florit feu el favor de deixar-lo tranquil i no us el mengeu pas, que el resultat pot ser molt poc poètic…

Aubergines au roquefort

Prep time: 1 hour

Servings: 4

You will need:

  •  4 aubergines
  • about 150g Roquefort (it depends on your love for this cheese, in my case, 150g weren’t nearly enough…)
  • 1 Tbs butter

First of all, wash and cut your aubergines in half. Now, with a sharp kinfe, elegantly draw some lines on each aubergine, until you have a nice net-like pattern like this:

aubergines au roquefort prep 1

The cut must be as deep as you can without choping all your aubergine apart. Remember: the deeper the cut is, the more cheesily-juicy it will be at the end.

Now mix the butter and the roquefort in a bowl using a fork, until you have a nice uniform paste. Place your aubergines in a greased dish and pour the roquefort paste on top, making sure it fills every cut completely. 

aubergines au roquefort prep 2

Cook in a preheated oven at about 180ºC until the aubergines are soft and fluffy and the roquefort has turned golden and crunchy.

aubergines au roquefort 2

Enjoy!

Annie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s