Potato Dauphinoise

potato dauphinoise 1

Per si encara no us n’havíeu adonat, sóc especialista en coccions al forn. Trobo que és la cosa més pràctica de la història, perquè tu ho poses allà i va fent i mentrestant pots mirar tots els capítols atrassats de Game of Thrones que tens pendents, per exemple, i veure el King Joffrey liant-la parda mentre se’t fa el sopar tot sol. O la Sansa Stark cagant-la com sempre i el Tywin Lannister que és com dolentíssim (com tots els Lannisters, de fet) i la psicòpata de la Daenerys cremant ciutats i tal. Molt educatiu tot plegat.

A més, el forn et permet aconseguir una cosa que et no dóna cap altra tècnica culinària: Sa Majestat el Gratinat. Qualsevol cosa és més bona amb formatge al damunt, estem d’acord, però qualsevol cosa és immensament més bona si el formatge està calent, mig fos mig torradet, allò que fa crec-crec quan el talles. Espectacular.

potato dauphinoise 2

Doncs bé, avui el gratinat ve en forma de dauphinoise de patata, que és una forma fashion de dir “patates gratinades”. En principi la recepta és amb crema de llet però per estalviar calories, que últimament no estic fent gaire exercici per culpa dels Lannisters , l’he substituïda per quark, que a part de tenir molt menys greix és un formatge (i en principi d’això va el blog).

I ja ho veieu, si encara no sabeu com acabarà el pobre Bran allà perdut per les muntanyes anant cap Castle Black i ho voleu saber, aneu engegant el forn!

Potato Dauphinoise

Servings: 6

Prep time: about 1h 30 min

You will need:

  • 1kg potatoes
  • 250g quark
  • 1 cup milk
  • 250g mozzarella (like the one we used for our cannelloni)
  • freshly grated nutmeg
  • salt and pepper

Wash and peel the potatoes and cut them into thin slices. Be careful if you use a slicer! The only thing we want to slice are potatoes; not fingers, nor fingernails, nor any other part of your anatomy you happen to have near the slicer.

potato dauphinoise prep 1In a large bowl mix the quark with the milk and season with nutmeg, salt and pepper to taste. Add the potatoes and stir until well coated. Pour the mixture into a baking dish and sprinkle as much mozzarella as you can/want on top.potato dauphinoise prep 2Now it’s time to bake it at 200ºC. The baking time is difficult to say, it depends on the thickness of your potato slices, the type of potato, the size of your baking dish… I’d say about 1h, but keep an eye on it and check the potatoes for doneness by stabbing them murderously with a knife from time to time. If the mozzarella starts turning brown and your potatoes are far too uncooked, cover your baking dish with aluminum foil until well cooked and then uncover it to let the mozzarella achieve the perfect crispiness.

potato dauphinoise 3Enjoy!

Advertisements

One thought on “Potato Dauphinoise

  1. Pingback: Three Cheese Stovetop Lasagna | May the cheese be with you

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s