Provolone Salad

provolone salad prep 1

La recepta d’avui serà la segona entrega de “receptes que et fan sentir una mica menys culpable”. Us la presento: amanida tèbia de provolone. La conjunció perfecta de verd, que fa sa i fa operació bikini, molt de moda en aquesta època, i formatge. Però no formatge així com si res, no: provolone torrat per un cantó i fos per l’altre. La fusió de textures definitiva, allò que te’l poses a la boca quan encara és calent i les teves papil·les gustatives ballen reggaeton.

Perquè sí, ho confesso, sóc totalment addicta al formatge fos. I no em mireu malament, no és culpa meva. Sóc un dels molts nens i nenes catalans que van créixer amb els VHS de l’Astèrix i l’Obèlix de La Vanguardia, i el “quand l’appétit va, tout va” tard o d’hora passa facutra.

Però no patiu! Si us trobeu immersos en un atac de racionalitat i recompte de calories heu de saber que la millor part d’aquest plat és que sota el provolone hi podeu posar verd infinit. Que sí, que les calories del formatge seguiran sent les que eren, però almenys compensa, no?

Abans de passar al plat d’aquesta setmana deixeu que us digui que avui, per primer cop, a May the cheese be with you us presentem una recepta proposada per un lector del blog, el meu tiet, que me la va fer arribar l’altre dia perquè com que tenia formatge va pensar en nosaltres (i vas fer molt ben fet de pensar-hi, perquè és perfecta! Gràcies!). Ja ho sabeu, si teniu una recepta amb formatge que feu habitualment o que heu vist en algun lloc i us agradaria que provéssim, no dubteu en fer-nos-la arribar! Facebook, twitter, la pàgina de contacte… La qüestió és fer cada setmana una mica més gran la comunitat del formatge!

 Provolone Salad

Servings: varies, depending on how much salad you eat

Prep time: 20 min

You will need:

  • Assorted salad greens (lettuce, arugula, spinach… whatever you want or you happen to have)
  • Cherry tomatoes, halved
  • Pine nuts
  • Provolone, cut into 0,5-0,8 cm slices (1 slice/pers)
  • Olive oil, salt, vinegar, pepper, oregano… dress it to your taste

Start by heating a pan with a little olive oil and sauté the cherry tomatoes with the pine nuts. We don’t want a tomato sauce, so just heat them until they are soft and warm and they have lost some of their water. If you want your pine nuts to be really toasted, you might start with them first and add the tomatoes later. There’s no rule for that, feel free to combine tomatoes and pine nuts the way you want! The thing is to have warm soft tomatoes and more or less browned pine nuts.

provolone salad prep 2

Now wash, drain and cut the green stuff. Be really careful when using some eco-bio-old style-ultracool salad, mine was delicious but had an entire civilization of slugs on it. They are quite cute and we don’t want them to end their days being  unfairly chewed up, so watch every leave closely when you wash it.

provolone salad prep 3

Put the desired amount of green on your plate and top with your favourite dressing (I go crazy with my mustard-vinaigrette. Like, really crazy. I overdress my salads and end with a bread-dip-sauce on the bottom of my plate. Oh, I love it.)  Add your warm tomatoes and pine nuts on top, and prepare yourself for the melting-provolone-moment you’re about to have.

provolone salad prep 4 provolone salad prep 5

Heat a pan on high. When it’s as hot as it gets, place one provolone slice in it. It will sound and smell like crunchy-melty-cheesy heaven. When the bottom side of the cheese is well fried and toasted and the upper side is begining to melt, grab a big flat spatula and quickly transfer the provolone onto the salad, ideally with the toasted side on top and the melty side melting into the salad.

 provolone salad prep 6

Beautiful.

provolone salad prep 7

Enjoy!

Advertisements

4 thoughts on “Provolone Salad

  1. Pingback: Pistachio Mozzarella Salad | May the cheese be with you

  2. Pingback: Date Bacon Parmesan Salad | May the cheese be with you

  3. Pingback: Greek Salad | May the cheese be with you

  4. Pingback: Brie en croûte | May the cheese be with you

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s