Pasta with Vegetables and Ricotta Cheese

Pasta with vegetables and ricotta cheese_2

Avui us he de presentar un altre participant d’aquest blog, que sempre treballa a l’ombra, i que es diu Mala Consciència. Aquella veueta interior que, quan deixes volar la imaginació i comences a pensar plats bons per fer, et diu: “això engreixa molt, vols dir que cal??”. No sé si vosaltres en teniu una, però jo sí, i és com un corcó. I, és clar, ara que tot just acabem de passar el Nadal, viu com una reina instal·lada al teu cervell i intercepta totes les bones idees que venen del teu pobre estómac. Doncs bé, la recepta que avui us proposo és fruit d’un d’aquests múltiples debats interns que s’han produït aquests últims dies.

La història comença quan et dius: “em ve molt de gust un plat de pasta”. I, com era d’esperar, la nostra amiga Consciència ve i et diu: “avui no has de fer cap tipus d’esforç físic, deixa la pasta i menja verdura, que et convé més”. Però tens el dia tossut, i vols pasta. I llavors penses: “calla! Faré pasta amb verdura i estarem tots contents. Però pasta amb verdura així sola quedarà com seca, no? I si hi poséssim crema de llet…?” I ja la tens a sobre una altra vegada dient-te: “crema de llet no!! Que t’has tornat boja? Hi poses verdura perquè sigui menys engreixadora i hi acabes afegint crema de llet??” I et fa ràbia, però saps que té raó: necessites una alternativa a la crema de llet per lligar la verdura i que no quedi tan sola.

I així és com, navegant pel meu blog de pasta preferit, La pasta per als catalans, he trobat aquesta recepta de pasta amb carbassó, tomàquet cherry i ricotta, que m’ha encantat. Sovint associem aquest formatge, semblant al mató, a plats més aviat dolços, però en combinació amb el carbassó i el tomàquet fan una mescla suau i deliciosa, especialment recomanable per a fer menjar una mica de verdura als més petits d’una manera menys traumàtica que el mític puré verd.

Res més, us deixo amb la meva versió d’aquesta recepta. Que vagi de gust!

Pasta with vegetables and ricotta cheese

Servings: 4

Prep time: 30 minutes

You will need:

  • 320g penne rigate
  • 2 medium sized zucchini, diced
  • about 15 cherry tomatoes, halved
  • 200g ricotta cheese
  • 3 tablespoons olive oil
  • 5 basil leaves, shredded
  • parmesan cheese, grated (optional)
  • salt
  • pepper

diced zucchini

Start by heating the olive oil in a large pan (you will have to fit in the pasta later!) and cook your zucchini on high. As soon as it acquires a nice golden color, add the tomatoes to keep it company.  Cook both the zucchini and the tomatoes until the latter begin to soften. At this point you want to grab a fork and mash your tomatoes mercilessly – this is great stress relief, by the way. Add salt and pepper to taste, then cook on high heat for another 5 minutes. Next turn off your heat source, toss in the basil, cover and let sit. The poor tomatoes need to rest. 

Pasta with vegetables and ricotta cheese_ Prep1

In a separate pan, boil the pasta in plenty of water with salt. When the pasta is almost done, place the ricotta in a bowl and add one ladle-full of pasta water. Beat the water into the cheese until it’s all nice and creamy, then add salt and pepper to taste.

Pasta with vegetables and ricotta cheese_Prep2

Reheat the tomatoes and zucchini. Drain the pasta, then add to the tomato-zucchini-pan.

Pasta with vegetables and ricotta cheese_Prep3

Now add the ricotta to the same pan, stirring for a couple of minutes on high heat. And we’re pretty much done! Serve with some grated Parmesan if you like, but don’t overdo it, or it’ll cover up the ricotta yumminess. Adjust the pepper to your own tastebuds and…

Enjoy!

Pasta with vegetables and ricotta cheese

Advertisements

3 thoughts on “Pasta with Vegetables and Ricotta Cheese

  1. Pingback: Goat Cheese and Leek Pasta | May the cheese be with you

  2. Pingback: Stovetop Macaroni and Cheese | May the cheese be with you

  3. Pingback: Three Cheese Stovetop Lasagna | May the cheese be with you

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s